U heeft geen producten in uw winkelwagen.

EcomMedics Nieuws

 • 30 Procent van de wereldbevolking is te zwaar

  Overgewicht & obesitas

  Dertig procent van de wereldbevolking is te dik of lijdt aan obesitas. Dat zijn twee keer zoveel mensen als in 1980, blijkt uit een studie die onlangs is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

  Ongeveer 2,2 miljard volwassenen en kinderen hebben gezondheidsproblemen doordat ze te dik zijn. Onder hen hebben 600 miljoen volwassenen en 108 miljoen kinderen een BMI boven de 30, wat betekent dat ze ernstig overgewicht hebben.

  Slechte eetgewoonten en weinig lichaamsbeweging zijn volgens de deskundigen de belangrijkste oorzaken van het groeiend aantal mensen met gevaarlijk overgewicht.

  Verstedelijking en economische ontwikkeling hebben ook in arme landen voor een toename van obesitas gezorgd doordat een deel van de bevolking is overgeschakeld van een traditioneel groenterijk dieet op goedkoop, bewerkt voedsel met veel vet, suiker en zout.

  De onderzoekers maken zich grote zorgen over de wereldwijde gezondheid. Zij stellen dat in 2015 ongeveer 4 miljoen mensen zijn overleden als direct gevolg van hun zwaarlijvigheid, 28 procent meer dan in 1990.

  Lees het volledige artikel op Nu.nl >>

  Powered by WPeMatico

 • Kinderobesitas: minder risico wanneer vader rol speelt in opvoeding

  Ontwikkeling van obesitas bij kinderen

  In hoeverre vaders betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind zou volgens onderzoekers van invloed zijn op de ontwikkeling van obesitas bij kinderen tussen de twee en vier jaar oud.

  Wanneer de vader een rol speelt bij het verzorgen en opvoeden van het kind, heeft het kind volgens de onderzoekers minder kans op overgewicht.

  Daarbij is het vooral van invloed of de vader geregeld met het kind gaat buitenspelen en in beweging komt. Bij deze kinderen neemt de kans op overgewicht met 30 procent af. Ook het aankleden en wassen van een kind zorgt volgens de onderzoekers voor 33 procent afname in de kans op overgewicht.

  Tijdens het onderzoek werd informatie vergeleken van 10.700 kinderen die onderdeel waren van het Early Childhood Logitudinal Study-Cohort in de Verenigde Staten. In deze studie, gepubliceerd in Obesity, werden kinderen die in 2001 geboren waren tot hun vierde levensjaar gevolgd. De onderzoekers maakten een selectie van 3.900 kinderen waarbij de vader in huis woonde, maar niet betrokken was bij de opvoeding.

  Lees het volledige artikel hier >>

  Powered by WPeMatico

 • Risico op obesitas neemt 15% af bij vervanging glas frisdrank door water

  Het vervangen van 1 glas frisdrank door 1 glas water op een dag kan het risico op obesitas met 15 procent verminderen.

  Dit zeggen onderzoekers van de universiteit van Navarra, die de resultaten van hun onderzoek onder 16.000 deelnemers bekendmaakten tijdens een congres over obesitas in Porto.

  Het vervangen van een glas bier door een glas water kan het risico op obesitas zelfs met 20 procent verminderen. Voor wijn geldt dat niet. Volgens sommige experts weten veel mensen niet hoe calorierijk alcohol, en dan met name bier, eigenlijk is.

  Daarbij geldt dat mensen die veel alcohol drinken ook vaak meer eten. “Je gaat niet uit met het idee ‘ik wil echt een döner kebab’, als je al drie maaltijden hebt gehad”, zegt Paul Christiansen van de Liverpool University.

  Drinkgedrag & obesitas

  Het onderzoek van de universiteit van Navarra vond plaats over een periode van acht jaar, waarin studenten vanaf het moment dat ze begonnen met hun studie werden gevraagd naar hun drinkgedrag. Vervolgens moesten ze elke twee jaar dezelfde vragen opnieuw beantwoorden.

  Na acht jaar bleken 873 deelnemers obesitas te hebben. Aan de hand van wiskundige modellen werd bekeken wat er zou zijn gebeurd als de deelnemers dagelijks een glas water hadden gedronken in plaats van bier, wijn, frisdrank of andere drank.

  Snel maar verantwoord afslanken?

  Kies dan nu het HCG dieet dat het beste bij u past!

  Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Nu.nl/gezondheid

  Powered by WPeMatico

 • Mensen met obesitas steeds vaker ondervoed

  In 44 procent van de landen wereldwijd komt ondervoeding "in zeer serieuze mate" voor. In deze 129 landen is 'een op de drie mensen ondervoed.

  Ondervoeding wordt vaak geassocieerd met kinderen die honger lijden, een groeiachterstand hebben en vatbaar zijn voor infecties, maar volgens gegevens uit het Global Nutrition Report wordt juist obesitas een steeds groter probleem op het gebied van ondervoeding.

  Ondervoeding hoeft niet te betekenen dat iemand te weinig eet. Ook als iemand wel veel eet, maar niet genoeg gezonde stoffen binnenkrijgt, kan ondervoed raken.

  Obesitaspatiënten kunnen ondervoed raken door een overmatige consumptie van suiker en zout en een tekort aan andere voedingsstoffen.

  In Amerika is een huishouden gemiddeld zo'n 8 procent van het inkomen kwijt aan extra gezondheidszorg wanneer iemand binnen het gezin aan obesitas lijdt.

  Ondervoeding

  Volgens onderzoeker Corinna Hawkes zal het onderzoek het beeld hervormen dat de wereld heeft van ondervoeding. "Ondervoeding kan er toe leiden dat iemand te dun is of niet snel genoeg groeit, maar het kan ook betekenen dat iemand overgewicht heeft of een te hoge bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot diabetes."

  Het aantal kinderen onder de vijf jaar dat overgewicht heeft is wereldwijd dermate aan het stijgen dat het bijna evenredig is aan het aantal kinderen met ondergewicht.

  De onderzoekers zijn bezorgd dat "ondervoeding de nieuwe standaard wordt" en hopen dat er vanuit de politiek meer aandacht en geld beschikbaar zal worden gesteld om dit probleem aan te pakken.

  Bron: NU.nl

 • Nederlanders weten vaak niet dat ze coeliakie hebben

  De ziekte coeliakie, ook wel glutenintolerantie, komt steeds meer voor in Nederland. Toch zijn er veel mensen die niet weten dat ze aan coeliakie lijden.

  Coeliakiepatienten kunnen geen gluten (een voedingsstof in producten met bepaalde graansoorten) verdragen. Vrouwen lijden er vaker aan dan mannen. In Nederland lijdt één op de 150 mensen aan de auto-immuunziekte

  Bij coeliakie worden door een aantasting van de dunne darm voedingsstoffen niet goed opgenomen en hebben patiënten vooral last van buikpijn, diarree en aanhoudende vermoeidheid.

  Niet weten

  Naar schatting zijn er volgens de Nederlandse Coeliakie Vereniging voor iedere coeliakiepatiënt die gediagnosticeerd is, ongeveer zeven mensen die niet weten dat ze de ziekte hebben.

  Met de campagne Heb ik Coeliakie? vraagt de Nederlandse Coeliakie Vereniging om extra aandacht voor de ziekte zodat patiënten sneller de juiste diagnose krijgen. Het kan soms jaren duren voordat een diagnose wordt gesteld.

  "Coeliakie is in de meeste gevallen makkelijk te diagnosticeren, maar dan moeten artsen wel denken aan de mogelijkheid dat klachten veroorzaakt worden door coeliakie", vertelt hoogleraar maag-, darm- en leverziekten aan het VUmc in Amsterdam Gerd Bouma.

  Artsen

  De meerderheid van de patiënten wordt pas op volwassen leeftijd gediagnosticeerd; ongeveer 25 procent van hen pas als ze ouder dan vijftig zijn.

  "Sommige patiënten hebben geen symptomen. Zij kunnen door de ziekte toch een tekort krijgen aan bepaalde voedingsstoffen wat botontkalking of bloedarmoede kan veroorzaken", aldus Bouma.

  Daarnaast komt het voor dat patiënten pas na de start van een glutenvrij dieet doorkrijgen dat ze voorheen een laag energielevel hadden.

  Glutenvrij dieet

  Onder mensen die geen coeliakie hebben is een glutenvrij dieet de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit wordt volgens Bouma vaak onterecht geassocieerd met een gezonde, 'natuurlijke' levensstijl. "Er is geen enkele aanwijzing dat een glutenvrij dieet gezonder of verstandig zou zijn als er geen medische reden voor is."

  De Nederlandse Coeliakie Vereniging vraagt minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om te helpen de ziekte meer bekendheid te geven onder artsen.

  Bron: NU.nl

 • Vrouwen die veel werken hebben meer kans op ernstige ziekten

  Vrouwen die meer dan veertig uur in de week werken, lopen een hoger risico op diverse ziekten zoals kanker, reuma, depressie en hartziekten dan mannen die hetzelfde aantal uren werken.

  Volgens onderzoekers van The Ohio State University neemt het risico toe naarmate vrouwen meer uren per week werken.

  Als vrouwen gemiddeld zestig uur werken gedurende meer dan drie decennia, verdrievoudigt het risico op acht ziekten waaronder diabetes, kanker en artritis ten opzichte van vrouwen die minder dan veertig uur maken.

  Onderzoekers analyseerden interviews met meer dan 7.500 Amerikaanse mannen en vrouwen en bestudeerden de relatie tussen ernstige ziekten en het aantal gewerkte uren.

  Mannen die even veel werken hebben minder kans op het krijgen van dergelijke ziekten. Dit zou volgens de onderzoekers komen doordat vrouwen vaak het grootste deel van familiaire verantwoordelijkheden op zich nemen. Daardoor kunnen zij meer druk en stress ervaren dan mannen.

  Werkdruk

  Volgens hoofdonderzoeker Allard Dembe onderschatten jonge vrouwen het effect dat veel werkdruk kan hebben op latere leeftijd. "Vrouwen in de twintig, dertig en veertig halen zich problemen op de hals die zij later in het leven ondervinden."

  De onderzoekers hopen dat de overheid en werkgevers zich bewust worden van de risico's van een hoge werkdruk. "Het vroege begin van chronische ziekten kan niet alleen leiden tot het afnemen van de levensverwachting en kwaliteit van leven, maar kan ook hoge ziektekosten meebrengen op de lange termijn", aldus Dembe.

  Uitzonderingen

  De onderzoekers zeggen niet te hebben gekeken naar het verschil tussen mensen die de hele dertig jaar veel uren maakten en mensen die hun carrière zijn begonnen met veel uren en daarna minder zijn gaan werken.

  Ook is er niet gekeken naar de invloed van verplichte overuren ten opzichte van vrijwillige overuren. Dat zou volgens Dembe een wezenlijk verschil kunnen maken. "Als hard werken je eigen keus is, kan het zijn dat dit helpt gezond te blijven."

  Bron: NU.nl

 • Langdurig hardlopen is goed voor botten

  Langdurig hardlopen heeft een positief effect op de botdichtheid, een variabele die direct samenhangt met de kwaliteit van je botten. Hoe groter de afstand die wordt gerend, hoe beter. Dat blijkt uit nieuw Spaans onderzoek.

  Onderzoekers van de Camilo José Cela Universiteit in Madrid keken hoe duurtraining (van 10 kilometer tot een marathon) invloed had op het hielbeen (calcaneus).

  Voor de studie bekeken de wetenschappers de botdichtheid van het hielbeen in zowel de linker als rechtervoet bij 122 marathonlopers, 81 halve-marathonlopers en 10 kilometerlopers. Hun waarden werden vergeleken met een controlegroep bestaande uit leeftijdsgenoten met een zittende leefstijl.

  De uitkomsten kunnen gebruikt worden om de progressieve afname van de botdichtheid die met het ouder worden optreedt te voorkomen. Bij gezonde mensen hangt de botkwaliteit af van onder meer geslacht, leeftijd, etnische achtergrond en voedingspatroon. Met leefstijlveranderingen, zoals regelmatig bewegen, kun je de kwaliteit van je botten echter ook beïnvloeden.

  "De resultaten laten zien dat duurlopers een grotere botdichtheid hebben dan mensen met een zittende leefstijl", vertelt onderzoeker Beatrix Lara. De verbetering in dichtheid zagen ze bij zowel mannen als vrouwen. "Daarnaast konden we ook bevestigen dat meer training ook leidt tot een grotere verbetering in mineraaldichtheid van het hielbeen leidt."

  Achteruitgang voorkomen

  Volgens de onderzoekers veroorzaakt training voor duurlopen veranderingen in de fysische samenstelling van het hielbeen. Deze wetenschap kan ook gebruikt worden om de geleidelijke achteruitgang van kwaliteit van het botmineraal die optreedt met de leeftijd voorkomen.

  De onderzoekers denken dat vooral bewegingen die veel spierkracht nodig hebben (gewichtdragende oefeningen) of een hoge impact hebben (springen) het beste zijn om de botdichtheid te verbeteren. "Sporten als zwemmen en skaten, waarbij het gewicht of de impact op het lichaam wordt verminderd, hebben minder voordelen voor de botten", aldus Lara.

  Bron: Gezondheidsnet

 • 70 Procent Nederlanders wil hulp bij verlagen cholesterol

  Ruim 7 op de 10 Nederlanders wil hulp bij het verlagen van hun cholesterolgehalte. Dat blijkt uit een enquête onder 5.000 mensen van 40 jaar en ouder.

  De respondenten gaven antwoord op vragen als 'welke risicofactoren zijn op jou van toepassing?', 'ken je je cholesterolwaarden?', 'weet je het verschil tussen LDL en HDL' en 'weet jij hoe je een gezonde levensstijl kunt invullen?'.

  Bij de vraag welke risicofactoren voor hart- en vaatziekten op hen van toepassing waren, eindigde een verhoogd cholesterol op de eerste plaats (47 procent), gevolgd door 5 kilogram of meer te zwaar (42 procent) en hart- en vaatziekten in de familie (36 procent).

  Zeven op de tien ondervraagden heeft in het afgelopen jaar de cholesterolwaarden laten bepalen. 62 procent kent echter alleen de totaalwaarden. Drie kwart weet niet hoe hoog de HDL-cholesterol (goed) en LDL-cholesterol (slechte cholesterol) zijn. De helft van de respondenten begrijpt bovendien het verschil tussen HDL- en LDL-cholesterol niet en weet niet hoe belangrijk de verhouding daartussen is.

  Hart- en vaatziekten en cholesterol

  De meeste deelnemers weten wel hoe ze hun risicofactoren voor hart- en vaatziekten onder controle kunnen houden. 85 procent probeert gezond te eten, 72 procent te bewegen en 60 procent probeert op gewicht te blijven. Bijna een derde gebruikt medicijnen om het cholesterol naar beneden te krijgen. Toch wil 70 procent meer hulp: zij willen graag weten hoe ze beter grip kunnen krijgen op hun cholesterolgehalte.

  "We denken te weten hoe we risicofactoren kunnen verlagen, maar toch lukt het niet en schreeuwen we om hulp. Dat is een teken dat we mensen beter bij de hand moeten nemen. Dat begint bij het kennen van je eigen metingen en getallen, weten wat dat voor jou betekent en hoe je ermee aan de slag kunt gaan", zegt Janneke Wittekoek, cardioloog.

  Bron: Gezondheidsnet

 • Werknemers niet bewust van gevaren zitgedrag op het werk

  Als Nederland een gezondere levensstijl op de werkvloer wil realiseren is er volgens het Diabetes Fonds en het Kenniscentrum Sport een omslag nodig in zowel de sociale werkomgeving als de fysieke werkomgeving.

  Volgens cijfers van het CBS zit een fulltime medewerker gemiddeld ruim vier uur achter zijn computer. Dat getal loopt op tot circa zeven uur in de informatie- en communicatiesector en 6,5 uur in de financiële dienstverlening.

  In feite ligt het aantal volgens Peter-Jan Mol, adviseur van Kenniscentrum Sport, nog veel hoger. "Als je het over een hele dag bekijkt, dan zit het merendeel boven de tien uur. Waar je ook komt, je krijgt als eerste een zitplaats aangeboden. Of het nu bij de huisarts is, wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer of naar een verjaardag gaat. Alles is gericht op zitten."

  Bewegen en bewustwording

  Van 11 tot en met 15 april vond de tiende editie van de Nationale Traploopweek plaats. Dit jaar deden circa driehonderd bedrijven mee aan het initiatief dat is bedoeld om bewustwording te creëren rondom het zitgedrag op de werkvloer in Nederland.

  "We weten dat in 2025 zo'n 1,3 miljoen mensen diabetes zullen hebben. Daarvan heeft 90 procent diabetes type 2. Die groei moet worden afgeremd", aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds.

  Volgens Dessing is het belangrijk een focus te leggen op de werkvloer omdat hier veel winst valt te behalen. Het probleem wordt nu nog onderschat. "Mensen zijn totaal niet bewust van de negatieve gevolgen. De effecten op de gezondheid van veel en vaak langdurig zitten is volgens Engels onderzoek even slecht als roken."

  Verandering werkomgeving en gedrag

  Om een omslag te maken is het niet alleen voldoende om de fysieke werkomgeving te veranderen door werknemers faciliteiten als zit-sta tafels of bureaufietsen, een soort hometrainer in de vorm van een bureaustoel, te bieden.

  "Zitten is gewoontegedrag. De sociale werkomgeving moet binnen een bedrijf ook aangepast worden zodat mensen niet raar opkijken als iemand gaat staan", vertelt Mol. "Als er geen communicatie rondom zo'n zit-sta tafel komt, dan zie je dat maar een paar mensen daar gebruik van maken. Leidinggevenden moet daar het goede voorbeeld in geven."

  Daar sluit Dessing zich bij aan. "Mensen moeten verleid worden hun gedrag aan te passen. Trappenhuizen zijn vaak niet leuk ingericht. Het moet ook een leuke plek zijn om te lopen. Het moet niet vies ruiken, goed verlicht zijn of er kan kunst aan de muur hangen. Het is al een goed begin als trappenhuizen vindbaar zijn binnen een bedrijf."

  Volgens Mol is het nodig dat er meer onderzoek komt naar de gevolgen van zitgedrag. Het moet duidelijk worden wanneer te lang zitten schadelijk is en of staan wel voldoende is.

  Bron: Nu.nl

 • Dementeren is grootste angst bij ouder worden

  De meeste ouderen zien dementeren als hun grootste angst. Een goede gezondheid op latere leeftijd wordt genoemd als het ideaalbeeld bij ouderen.

  Dat blijkt uit onderzoek van Zilverwonen.nl onder 1.207 zelfstandig wonende ouderen tussen 55 en 80 jaar oud.

  Naast dementeren zien ouderen ook een zwakke gezondheid en niet meer zelfstandig kunnen wonen (44 procent) als een angst bij het ouder worden. Drie op de vijf mannen maken zich minder zorgen over dementeren dan vrouwen (70 procent). Wel vrezen mannen (36 procent) vaker dat zij hun mobiliteit verliezen dan vrouwen (30 procent).

  Het ideaalbeeld van ouderen op latere leeftijd is het hebben van een goede gezondheid, het zelfstandig in het eigen huis kunnen blijven wonen en financiële onafhankelijkheid.

  Hoewel ouderen deze idealen hebben, is zeven op de tien hier niet of vrijwel niet actief mee bezig. Van de 70- en 75-plussers doet ruim 60 procent niets.

  Zo gezond mogelijk ouder worden

  Wilt u wel actie ondernemen en zo gezond mogelijk ouder worden?
  Bescherm uzelf tegen schadelijke stoffen van buitenaf en help het verouderingsproces te vertragen met Elegance NextGen: uitgebalanceerde anti-aging tabletten.

  Voor meer informatie over Elegance NextGen klik hier >

  Bron: NU.nl

Artikelen 1 tot 10 van 222 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 23